Daha önceki yazılarımızda internette sanal disk oluşturmak için verilen hizmetleri anlatmıştık.
Şimdi ise, Windows 7 sanal disk oluşturmanın nasıl yapıldığına bakacağız. Bu işlemleri bir program aracılığıyla yapabileceğiniz gibi Windows 7 üzerinden de kendiniz yapabilirsiniz.
Windows 7 sanal disk oluşturmanın amacı, verilemizin saklanması, kullanılması ve yönetilmesini sağlayan, fiziksel olarak değil, sanal olarak oluşturulan bir disk bölümüdür.Bu bölümü sitemizde anlatacağımız şekilde, vmware, virtual pc gibi bir çok programda bu yöntemi kullanmaktadır. Daha çok bilgisayarınız tek bir part üzerine kurulduysa, Windows 7 sanal disk oluşturma çok işinize yarayacaktır.
Windows 7 sanal disk oluşturmak, iki farklı yöntem ile yapılabilir. Bu 2 yöntemi de ayrı ayrı inceleyeceğiz.
1. Yöntem
Bu bölümde daha çok cmd komut sistemiyle haşır neşir oluyoruz. İlk önce administrator ile cmd kod satırına, “diskpart” komutunu yazıyoruz.
Diskpart komutunu uyguladıktan sonra komut satırı “diskpart”’a düşüyor.
Daha sonra Windows 7 sanal disk oluşturmak için aşağıdaki komutu uyguluyoruz.
“Create vdisk file=C:\sanaldisk.vhd maximum=200″
Burada kodları açıklayalım.
Create vdisk : Bu komut oluşturulacak olan şeyin bir sanal disk olacağını söylüyor.
File=C:\sanaldisk.vhd : Bu komut , oluşturulacak olan dosyanın ismi ve nerede oluşturulacağını belirtiyor. Ben C ‘de sanaldisk.vhd diye oluşturmasını istedim: Siz kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
Maximum 200 : Burada oluşturulacak sanal disk boyutu belirtiyoruz. Ben 200 Mb olarak oluşturulmasını istedim. Siz bu alana hard diskinizin izin verdiği oranda istediğiniz şekilde alan verebilirsiniz.
Bu ekranda, son vermiş olduğumuz komutu uygulandıktan sonra Windows 7 sanal disk oluşturmak için gerekli olan dosyamızın başarılı bir şekilde oluşturduğumuzu görüyoruz. İşlemin tamalandığını c sürücümüzün içine bakarakta anlayabiliriz.
(Not : Değiştirme tarihi orada yazdığı gibi 2004 değildir. BIOS pilinden dolayı öyle yazmaktadır. Bilginize… )
Şimdi, oluşturmuş olduğumuz windows 7 sanal diski kullanabilmek için Disk Ekleme yapmamız gerekecek. Bunu için ise ; Bilgisayar yönetiminden Disk yönetimi kısmına geçmemiz gerekiyor. Hemen kestirmeden; çalıştır’a compmgmt.msc komutunu yazarak “Bilgisayar Yönetimi ” ekranından “Disk Yönetimi” bölümünü açıyoruz.
Daha sonra “Eylem” menüsünden “SSD Ekle“ ile oluşturmuş olduğumuz .vhd uzantılı dosyayı gösteriyoruz ve daha sonra “Tamam” butonu ile oluşturuyoruz. En aşağı kısımda oluşturduğumuz sanal disk bölümünü görebiliriz.
Diski kullanabilmek ve dosya yazma gibi işlemler yapabilmek için diski tanımlamamız gerekiyor. Bunun için ilk önce ayrılmamış olan ve yeni oluşturduğumuz disk alanına sağ tıklayarak “Yeni Basit Birim” ile devam ediyoruz.
Karşımıza Yeni Basit Birim oluşturma Sihirbazı geliyor. Buradan İleri butonuyla devam ediyoruz. Da ha sonra ekranda Birim Boyutu belirt seçeneği ile birim için daha önce oluşturduğumuz gibi bir boyut ekranı geliyor. Burada istediğimiz değişiklik varsa yaparak, İleti butonuyla devam ediyoruz.
Bu ekranda karşımızda Sürücü harfini belirlememiz için gerekli olan üç seçenekten bize uygun olanı seçiyor ve İleti butonuyla devam ediyoruz.
Bu ekranda oluşturulacak olan Windows 7 sanal diskimiz için gerekli olan Biçimlendirme işlemini yapmamız sağlanıyor. Dosya Sistemi, Ayırma birim boyutu ve Birim etiketi gibi seçenekleri kendimize göre düzenleyerek İleri butonuyla devam ediyoruz.
Ve evet Windows 7 sanal diskimizin burada biçimlendirilerek oluşturulduğunu görüyoruz. Windows 7 sanal disk’imiz burada Sanal Disk ismiyle G: sürücüsü olarak eklendiğini görüyoruz. Şimdi istediğimiz gibi kullanabiliriz.
2. Yöntem;
2. Yöntem 1. yönteme göre Windows 7 sanal disk oluşturma işlemi daha kısa ve daha kolay yapılıyor. Burada, direkt olarak “Bilgisayar Yönetimi”, “Disk Yönetimi” üzerinde oluşturabiliyoruz. Tekrar Sik yönetimine girdikten sonra Eylem menüsünden “SSD Oluştur” yardımıyla Windows Sanal Disk oluşturmaya başlayabiliriz.
Oluşturduğumuz .vhd uzantılı dosyayı burada gösteriyoruz. Ve Disk boyutunu da bu ekradan belirliyoruz. Burada dikkat edilmesi gerek kısım “Sanal Disk Biçimi” olan kısımdır. Bunları inceleyelim.
- Dinamik olarak genişleyen: Bu özellik benim en çok sevdiğim özelliktir. Eğer Hard Diskinizde yeterli olan alan fazla ise bunu kullanabilirsiniz. Çünkü, bu özellik ile Sanal diskiniz sizin verdiğiniz boyut ile sınırlı kalmıyor. Siz veri ekledikçe, sanal diskin boyutu artıyor ve sistemin izin verdiği en üst sınıra kadar çıkabiliyor.
- Sabit Boyutlu : Bu ise Sanal disk üzerinde sizin verdiğiniz boyutu kullanıyor. Bu önerilen seçenektir.
Evet bize uygun olanları seçtikten sonra “Tamam” butonuna basarak Windows 7 sanal diskimizi oluşturmuş oluyoruz.
Oluşturulan Sanal Diski Kaldırmak
Oluşturduğumuz Windows 7 sanal diski kaldırmak için Sanal diskimizin ismi yazılı olan yere sağ tıklayarak “VHD”’ yi çıkar seçeneğiyle bu işlemi yapabilirsiniz. Bu komutu uyguladıktan sonra karşımıza çıkan küçük ekrandan kutucuğu işaretlersek Daha önce oluşturulan .vhd uzantılı dosyayı da beraber silmiş oluruz.